85 Yıldır Susmayan Ses Hikayesiyle Dikkat Çekiyor!

162
Yayın tarihi 24 Mayıs 2024 -
ivas’ta bulunan bir saat kulesinde 85 yıl boyunca aynı ses, her gün aynı saatlerde yankılanıyor. Hikayesi ise merak uyandırıyor.
Yük vagonlarının bakım, onarım ve imalatı, her türlü raylı sistem aracına ait yedek parçaların üretimi için kurulan TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğü, tarihi saat kulesi ve siren sesiyle dikkat çekiyor.

Başlarda Su Deposuydu!
Başlarda su deposu olarak inşa edilen kule, zamanla işlevini yitirerek saat kulesine dönüştürüldü. 44 metre uzunluğa sahip tarihi kuleye, çalışanların, zamanı takip edebilmesi için boru sesi eklendi. Günümüzde hala işlevini sürdüren saati gören çalışanlar mesainin başladığını, molanın geldiğini ve mesainin bittiğini saatte bakarak öğrenirken, saati göremeyen çalışanlar ise çıkan boru sesinden vaktin geldiğini anlıyor.
Zamanla kentin simgesi haline gelen tarihi saat kulesi, bu özelliği ile dikkat çekiyor. TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürü Atanur Karadağ, günümüzde olmasa da geçmişte bu sesi duyan kadınların eşlerinin bu borudan çıkan sesten sonra eve geleceğini anlayıp yemek yaptığını ifade etti.

Şehrin Simgesi Haline Geldi!
Saat kulesinin zamanla şehrin simgesi haline geldiğini belirten Karadağ, “Bu kule kurulduğu günden bugüne dek kurumla birlikte dimdik ayakta kalmış. Bu atölye borusunun ve saat kulesinin asıl kuruluş amacı su deposu olarak kullanılmasıymış. O yüksekliği temin etmesi için de kule şeklinde yapılmış. Asıl amacı su deposu olan bu kulenin dış yüzüne bir saat yapılmış. Zamanın imkânları çerçevesinde şehrin insanlarının saati görerek zamanı ayarlaması amaçlanmış.

Atölye borusu ve saat kulesi kurulduğu günden bugüne dek gerçekten her şeyiyle şehrin sembolü olmuş. Sabah, öğlen, akşam çaldığı saatlerde insanlar bu atölye borusuyla saatlerini ayarlamış. Hanımlar beylerini bu atölye borusuyla yolcu etmişler. Akşam atölye borusuyla eşlerinin geleceklerini anlayıp yemeğinin başına geçmişler” ifadelerini kullandı.

Atölye Borusu Çok Dakik!
Atölye borusunun sesi artık şehrin bir kültürü haline geldiğini aktaran Karadağ, “Daha önce içerideki çalışmalardan dolayı kesildiği anda bile şehirde büyük bir infiale neden olmuş, eksikliği hissedilip tekrardan konulan bir değerimiz. Vatandaşlar sabah, öğlen ve akşam saatlerini boruya göre ayarlardı. Saati olanlar dahi saatin ileri gidip gitmediğini, geri kaldığını, kurması gerektiğini bu boruya göre ayarlardı. Çünkü boru çok dakik ve yerinde. Saatleri çok belli.

Sivas’ın bir nevi zaman akışına yön veriyormuş diyebilirim. 1939 yılında kurulduğu günden bugüne çalışan atölye borusu ve saatimiz var. Saat kulesinin dört yanına kurulu mekanik sistemi de hiç değişmeden o günkü haliyle bugüne gelmiş ve hala çalışıyor” açıklamalarını yaptı.

#sivas #saatkulesi #tarih
Kategori

Reklam